Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

Psí svět v Chrudimi

Lidé postrádají v Chrudimi psí park

V Chrudimi můžeme velice často potkávat lidi se psem na vodítku, nebo i jen tak na volno. Své čtyřnohé mazlíčky si pořizujeme z nejrůznějších důvodů, všichni se ale shodneme na jedné věci, pes je nejlepší přítel člověka. Bohužel, město Chrudim na pejskaře v mnoha směrech zapomíná a momentální služby, které nabízí město pro majitele psů,  jsou nedostačující.

Jako velký nedostatek lidé vnímají absenci košů na psí exkrementy.

Když procházím se psem v Chrudimi, říkám si, za co vlastně platíme poplatek?! Nesmím pustit psa na louce, v parku a ani v okolních krásných lesích. Důvod? Buď je to majetek města, nebo soukromého vlastníka. Nejsou tu ani pytlíky na exkrementy a přitom poplatky za psy jsou ve výši nadstandardních služeb.“  konstatuje Michal Jonáš, který patří mezi chrudimské pejskaře.

Město by mělo poučit lidi, kde mohou své psy beztrestně pouštět.

Podle Michala chybí také za strany města informovanost o tom, kde si mohou lidé psa beztrestně pustit. Lidé jsou pak nemile překvapeni, když zjistí, že venčí psa na zakázaném místě a vyinkasují od strážníka městské policie pokutu.

Řešení v podobě psího parku ?

Psí loukaV poslední době je stále častějším trendem výstavba psích parků. Například v Pardubicích v letošním roce pro veliký zájem postavili již třetí park pro psy. Součástí těchto psích parků jsou pítka, automaty na pamlsky, hrací prvky ale i posezení pro majitelé psů.

Psí louka rozdělená na 2 části

„První část parku by byla určena pro psy s určitým problémem (hárající fena, socializující se štěně či nedůvěřivý útulkový pes, který se bojí). Druhá část by sloužila jako místo, kde si mohou majitelé své psy nechat volně a společně běhat. Je to skvělé pro výchovu a socializaci“, říká Michal Jonáš.

Podobně jako Michal, vnímá situaci i Veronika Částková, v Chrudimi známá především jako Veru Venčící, která pomáhá s venčením čtyřnohých mazlíčků zaneprázdněným lidem. „Moje zkušenost s psí oplocenou loukou v Pardubicích je velice pozitivní. Jedná se o pozemek, který je rozdělený na dva sektory tak, aby se v nich mohli venčit psi, kteří se vzájemně moc nemusí. V každém je koš a pytlíky na psí exkrementy, v neposlední řadě jsou zde lavičky pro majitele psů. V trávě bylo vždy několik tenisáků. Líbil se mi hlavně přístup pejskařů, kteří byli velice ohleduplní.

Marek Točoň