Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

Chrudimské Desatero

Jak jste si již mohli všimnout, blíží se další ročník Chrudimského Desatera. Je to téměř rok, co jsem vytvořil video, ve kterém jsem propagoval vznik multifunkčního hřiště/ sportovního parku. Věci se mají tak, že tento projekt získal od veřejnosti velký počet hlasů a dostal se až k Chrudimskému zastupitelstvu, které odsouhlasilo, že se tímto bodem bude zabývat. Děkuji všem, co si našli chvíli a podpořili tento projekt tím, že hlasovali ve veřejné anketě. Městu jsme tím dali najevo, že si tu opravdu takové místo přejeme. Bohužel po odhlasování desatera jsem nezaznamenal nějakou iniciativu nebo snahu, aby se tímto bodem nadále zabývalo. Na dalších dvou zastupitelstvech jsem tento projekt připomínkoval a s pomocí zastupitele Františka Pilného se nám podařilo prosadit požadavek na změnu v územním plánu u pozemku, který se nachází v Píšťovech. Podle p. Trunečkové se nyní čeká, zda dojde ke schválení. Další problém, který Chrudim trápí již několik let je cyklostezka na Podhůru. Domnívám se, že přitom existuje jednoduché řešení jak tento problém vyřešit. Stezka by mohla vést podél Tesca propojením dvou komunikací. Materiál na stavbu polních cest by se dal využít z plánované přestavby silnice Chrudim- Slatiňany I/37. Náklady by tak oproti stezce, kterou město Chrudim chystá přes deset let, byly zanedbatelné. Také by se město vyhnulo dlouholetým průtahům o směnách pozemků s Chrudimským developerem Kuštou a dalších výkupů pozemků od soukromých osob. V návaznosti na cyklotrasu by mohla také vzniknou stezka na Zaječice, která by vedla přes Tři Bubny. Vznikla by tak síť cyklostezek, která by propojila Chrudim s okolními vesnicemi a poskytla cyklistům možnost bezpečné jízdy klidnou krajinou. [Best_Wordpress_Gallery id="46" gal_title="cyklostezka"]

Také mě zaujala myšlenka RE-USE Centra. Jedná se o projekt, který v zahraničí již běžně funguje. Ve zkratce jde o to, že technické služby využijí k prodeji věci, které by lidé odvezli do sběrného dvora jako nepotřebné. Z tržby těchto prodaných věcí, pro které jiní lidé najdou využití, může pak město například hradit dětská hřiště. V ČR se touto problematikou zabývají větší města jako jsou například Praha, Brno ale také i nedaleké Vysoké Mýto viz. článek.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=o5zlnPPpnKg[/embedyt]

Nabízí se spousta dalších možností, jak přispět k dalšímu rozvoji města. Často se mluví o psích parcích, železniční zastávce u Tesca, nedostatku cyklostezek a podob. Přijďte i vy, ve středu 21.02.2018 v 16.30 do velkého sálu Muzea v Chrudimi se svými nápady.

Marek Točoň