Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

Farmáře na oznámení navštívila veterinární inspekce

Před několika dny se v internetových novinách objevil ne zrovna lichotivý článek o farmáři, který chová ovce na okraji města u hlavního tahu z Chrudimi na Slatiňany. V minulosti se o něm také psalo v souvislosti s uprchlými zvířaty, které se pak pohybovaly po frekventované silnici a na železničním přejezdu. Farmář tvrdí, že k problému došlo kvůli neznámým pachatelům, kteří v minulosti několikrát poškodili oplocení.

Nyní se na farmáře snesla další vlna kritiky a to od okolních sousedů. Podle nich farmář ovcím nevěnuje dostatečnou péči a tak došlo k tomu, že na oznámení navštívila farmáře veterinární inspekce. Okolní sousedé si údajně stěžovali na to, že ovce nemají žádné zázemí a jehňata se rodila do velkých mrazů. On však nařčení odmítá a tvrdí, že zvířata mají péči dostatečnou. „V mrazivém období jsem jim zajišťoval teplou vodu a sušenou vojtěšku”, konstatuje farmář.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=bsDCxPBJs0g[/embedyt]

V letošním roce plánuje ovcím vybudovat přístřešek se závětřím a kolem pastviny nové oplocení. Farmář se zúčastňuje každý rok školení pořádané agrální komorou a ke svým zvířatům má kladný vztah. Bohužel jeho finanční prostředky jsou omezené. Od státu pobírá důchod, z kterého mu zbývá po zaplacení svých potřeb a bydlení mizivá částka. Přiznává, že jakákoliv pomoc v podobě sena nebo i materiálu k výstavbě přístřešku nebo oplocení by přišla vhod.

Marek Točoň