Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

Hyenismus v podobě energetických šmejdů

Šmejdi se vydávají za zástupce velkých dodavatelů, kontrolory či podobně. Nepouštějte si je do bytu, nic jim nepodepisujte, rozhodně je nenechte fotit si vaši fakturu nebo občanský průkaz!

Hyenismus v podobě energetických šmejdů

Rozum zůstává stát každému člověku, který se dozvěděl o nekalých praktikách tzv. energetických šmejdů, kteří se snažili využít současné situace spojené s koronavirem. Pod záminkou získání roušky se snažili vylákat z lidí podpis, který však sloužil jako podpis na smlouvu o změně dodavatele.

„Šmejdi se rychle učí. Ještě nedávno nechávali podepisovat lidi výkaz o návštěvě, který byl ve skutečnosti smlouvou, nyní to má být formulář o převzetí roušky, ale opět je to lež. Vydávají se za zástupce velkých dodavatelů, kontrolory či podobně,“ konstatuje Stanislav Trávníček, šef Energetického regulačního úřadu.

Další lstivou metodou je oslovení spotřebitele po telefonu. Snaží se nabízet levnější energie v souvislosti s klesajícími cenami kvůli koronaviru. ERÚ upozorňuje na to, že se jedná o další trik, jímž se mohou spotřebitelé po uzavření smlouvy s podvodným zprostředkovatelem dostat do problémů a zařadit se tak mezi tisíce dalších, kteří se každoročně obracejí na ERÚ, když je jim později vyhrožováno pokutou.

Mimořádný trest odpovídající mimořádnému stavu

„Pokud zjistíme, že se na podvodných aktivitách podílel některý z dodavatelů, na které dosahují naše kompetence, čeká ho mimořádný trest odpovídající mimořádnému stavu. Zprostředkovatele se budeme snažit dohnat k odpovědnosti ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí. Pozdější potrestání viníků ale neuchrání spotřebitele od současných problémů. Také proto žádám všechny, kdo mají o podobném jednání informace, ať nám neprodleně zašlou své podněty a veškeré dostupné podklady, abychom mohli zasáhnout," dodává Stanislav Trávníček.

Na vzniklou situaci reagoval i starosta města Chrudim František Pilný

„Považuji něco takového za jeden z nejhorších podvodů. Pokud znáte někoho, komu se něco takového stalo, informujte nás emailem na krize@chrudim-city.cz. Podáme trestní oznámení,“ 

I přes nové okolnosti fungují proti tzv. energetickým šmejdům stále stejná pravidla, která shrnuje Desatero obrany před šmejdy v energetice.

 

Točoň M.