Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

Karty jsou rozdány a předvolební kampaň v Chrudimi může začít

O místa v městském zastupitelstvu v Chrudimi bude v říjnových komunálních volbách usilovat celkem osm volebních stran a hnutí. Půjde v nich zejména o to, zda zůstane vše při starém a radnici dál povedou s pomocí některých jiných stran starosta Petr Řezníček (SNK ED) s neuvolněným místostarostou Janem Čechlovským (ODS), jež oba pojí přátelství, nebo město nabere nový směr.

Obnova jednání o parkovišti před hotelem Bohemia

Největší šance oživit vedení radnice se přitom dává současnému městskému zastupiteli Františku Pilnému (nezávislý za ANO 2011), který podal v uplynulých čtyřech letech v zastupitelstvu nejvíce návrhů a protinávrhů a podařilo se mu například obnovit jednání o výstavbě parkoviště před hotelem Bohemia s jeho majiteli nebo zmařit kontroverzní záměry současného vedení města v sídlišti Na Větrníku či v lokalitě na Skřivánku. Pilný aspiruje jako lídr kandidátky ANO na post starosty a všeobecně se očekává, že hnutí opět, jako při posledních volbách, zaznamená silný výsledek a bude mít v městském zastupitelstvu početné zastoupení. Otázkou však zůstává, jak dopadnou povolební vyjednávání, v nichž tradičně drží spolu již zmínění Řezníček s Čechlovským, a s nimiž teď držela „basu“ i ČSSD koučovaná z pozadí poslancem Janem Chvojkou, a Koalice pro Chrudim, jejíž lídr Roman Málek nejprve zcela razantně prohlašoval, že s Řezníčkem a Čechlovským už nikdy do koalice nepůjde, aby nakonec svoje partnery (ANO a Svobodné) při vyjednáváních zradil a stal se „mlčící“ součástí stávající radniční koalice.

Piráti mohou tentokrát překvapit. A co další opozice?

Dalším, kdo může v letošních komunálních volbách v Chrudimi překvapit, jsou místní Piráti, které tentokrát povede jejich předseda Pavel Štěpánek. Piráti si ve své předvolební kampani všímají především klientelistických vazeb mezi některými chrudimskými politiky a místními podnikatelskými subjekty, kritizují informační zaostalost chrudimské radnice a všeobecně chtějí do chodu města zavést řadu inovativních prvků. A přestože se předpokládá, že získají v zastupitelstvu několik mandátů a skončí nakonec v opozici, snaží se s nimi současné vedení města čile komunikovat. Co tím sleduje, se můžeme jen dohadovat. Opoziční role se předpokládá také u sdružení, které si říká Chrudimáci. Ve skutečnosti se za ním skrývají místní Svobodní, kteří se spojili s TOP 09, jež minule ve volbách propadla. Sdružení povede do voleb současný zastupitel Petr Lichtenberg, který kritizuje především nehospodárné kroky vedení města a je proti tomu, aby Chrudim suplovala činnosti místních podnikatelů jako v případě kavárny v Muzeu, na které městská pokladna prodělala v tomto volebním období statisíce korun. Součástí opozice jsou už od 90. let rovněž komunisté, kteří si nyní postavili do čela kandidátky současného městského zastupitele Pavla Žampacha. Dalším posunem na jejich kandidátce je čtvrté místo, které tentokrát patří chrudimskému podnikateli Vladimíru Krátkému. KSČM se v městském zastupitelstvu prezentuje především jako konstruktivní opozice, která se zapojuje do práce v jednotlivých komisích, přesto nesouhlasí s dotační politikou města, zejména pokud jde o sponzorování katolické církve.

Řezníček tradičním favoritem voleb už přes čtvrt století

Mezi velké favority voleb pochopitelně patří již zmíněný starosta Řezníček, který si i ve svých sedmašedesáti letech myslí, že má městu stále co nabídnout. Připomeňme, že je v zastupitelstvu a ve vedení města činný už od roku 1990, z toho byl několikrát zástupcem starostů Jiřího Nového, Ladislava Libého a Jana Čechlovského a v posledních dvou volebních obdobích pak starostou. Všeobecně se traduje, že s jeho osobou stojí i pádá chrudimská SNK ED, neboť nemá žádné jiné výrazné osobnosti. Oponenti této straně nejvíce vyčítají, že je její kandidátka složena převážně z vedoucích jednotlivých městských odborů a městských úředníků, kteří jsou tak na svém lídrovi závislí, a to doslova. Samotnému starostovi mají pak za zlé, že údajně nedodržuje dané sliby a velmi rychle prý na ně zapomíná. Stejně tak mu vyčítají například zbytečnost projektu Zdravé město, který prý nemá pro Chrudim praktický žádný pozitivní dopad. Na druhé straně Řezníčkovi přiznávají vyjednávací schopnosti, díky nimž dokázal na chrudimské politické scéně tak dlouho přežít.

Nejbližší spojenec? Bývalý starosta Čechlovský

Jak už bylo výše uvedeno, nejbližším spojencem starosty je neuvolněný místostarosta Jan Čechlovský, který se bude nejspíš spoléhat na stoupající celostátní volební preference domovské ODS. Rovněž tak pozice „modrých ptáků“ v Chrudimi bývá tradičně silná, proto se předpokládá, že bude tato strana dalším silným hráčem ve městě i po volbách. Čechlovský, který pochází z Bítovan, začínal přitom svoji kariéru jako řadový městský úředník, než si ho vyhlédla Chrudimská volba, jež ho s pomocí zákulisního vyjednávání a některých „ódéesáků“ prosadila do čela místní organizace ODS, která se v důsledku toho rozštěpila na dva nesmiřitelné tábory. Z křídla, které odešlo, vznikli později v Chrudimi Svobodní. Čechlovský byl nejprve místostarostou, později starostou a záhy poslancem, avšak jeho pád následoval po korupčních skandálech ODS. Ani on sám se nevyhnul aféře, to když na jeho návrh pod nic neříkajícím číslem nechal prohlasovat zvýšení platů poslancům a stal se tak objektem zájmu celostátních médií. V současnosti bývá místostarosta Čechlovský svými oponenty spojován s místním developerem Milanem Kuštou, kterému má jít údajně „na ruku“. Odvozují to z jeho návrhů v zastupitelstvu v souvislosti s některými záměry a změnami v územním plánu města, jež vyvolávají nesouhlas dotčených občanů.

ČSSD se potýká s generační obměnou a omlazuje tým

Součástí nynější radniční koalice v Chrudimi je také sociální demokracie, která se v současnosti potýká s dvěma faktory, které snižují její šance na výraznější úspěch v říjnových komunálních volbách. Tím nejhlavnějším jsou nízké volební preference ČSSD v celostátním měřítku a zároveň generační obměna v řadách zdejších sociálních demokratů, kteří povážlivě stárnou. Proto také přichází chrudimská ČSSD po letech s novým volebním lídrem, kterým je městský zastupitel, lékař a ředitel LDN v Chrudimi Tomáš Vondráček, který už dopředu deklaroval, že by se ČSSD chtěla opět stát součástí smyslupné radniční koalice, aniž upřesnil, jakou koalici má na mysli. Za pud sebezáchovy lze pak považovat v rámci ČSSD angažování mládežnického aktivisty Marka Točoně na čtvrtém místě kandidátky, kterého může chrudimská veřejnost znát především z Desatera problémů města, kde pravidelně úspěšně boduje se svými návrhy, ať už jde o síť cyklostezek či některá dopravní řešení, skatepark nebo tzv. Re-us centrum – systém, který umožňuje v rámci sběrného dvora výdělečnou činnost z prodeje odevzdaných věcí. Letos tento jeho návrh v Desateru zvítězil.

Málek? Bojuje proti modernizaci silnice I/37 na Slatiňany

Čtvrtým do party v současné koalici na radnici je již zmíněná Koalice pro Chrudim, jež se opírá především o členy KDU-ČSL a jejich lídra Romana Málka, který vstoupil kdysi do komunální politiky s heslem „Tak trochu jiná politika“. A opravdu se tak i prezentoval, až se v jedné z dřívějších koalic rozhádal se starostou Řezníčkem a byl poté z koalice odejit vypovězením koaliční smlouvy, což odnesli i politici z dalších stran, když byli nahrazeni kolegy z ODS. Od té doby se Málek navenek prezentoval jako nesmiřitelný odpůrce současného starosty a demonstroval to častými negativně laděnými výstupy v zastupitelstvu. Před posledními volbami dokonce prohlásil, že si neumí koalici s Řezníčkem a Čechlovským vůbec představit a naznačoval, jako už několikrát předtím, jejich možné napojení na soukromé investory, aniž to dokázal věrohodně doložit. Při povolebním vyjednávání byl přitom zpočátku na straně ANO a Svobodných, pak ale nečekaně otočil a vyjednal si ve stávající radniční koalici místo čtvrtého místostarosty bez ohledu na dřívější nepřátelství, čímž proti sobě popudil celou opozici a zejména Svobodné, kteří s ním odmítají vyjednávat. Z kdysi neposlušného politika se tak záhy stal nevýrazný činovník radnice, který dvakrát přežil hlasování o svém odvolání z vedení města, přičemž záminkou k jeho odvolání byly údajně jeho neuspokojivé pracovní výsledky. Zdánlivě jedinou aktivitu, kterou momentálně vyvíjí, je tak podle jeho kritiků snaha zastavit přestavbu silnice I/37 v ulici Obce Ležáků na příměstskou komunikaci s osvětleným přechodem pro pěší a cyklopruhy po stranách. Zda mu to u chrudimských voličů projde i tentokrát, se teprve uvidí, každopádně mu k placenému křeslu na radnici stačily vždy zhruba tři stovky odevzdaných hlasů.

Chrudimská volba nesestavila už podruhé kandidátku

Žádné další překvapení komunální volby v Chrudimi zatím nechystají a karty jsou rozdány. Překvapit může snad jen skutečnost, že už podruhé za sebou nepostavila kandidátku kdysi ambiciózní Chrudimská volba (Volba pro město), která se rozklížila vinou vnitřní rozhádanosti a egoistického vedení určovaného úzkým okruhem lidí. Za tímto volebním sdružením nám tak v Chrudimi zůstaly nenáviděné schody v Široké ulici, s rozpaky přijímané Muzeum barokních soch, záměr zbourání letního kina, kontroverzní návrhy na zastavění Školního náměstí obchodně-bytovými budovami či rozparcelování sídliště U Stadionu novými silnicemi nebo zdarma veřejné záchodky. Tak alespoň něco, při čem se nám může vnitřně ulevit :-).

Roman Zahrádka