Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

Koronavirus- nepřítel, který motivuje lidi k vzájemné pomoci

Zákeřný vir COVID-19 vyvolal v lidech vlnu solidarity a ochoty. Nesmírné pracovní nasazení musejí vyvinout složky integrovaného záchranného systému, zaměstnanci obchodů, sestřičky a lékaři, zásobovací služby a mnoho dalších.

Koronavirus- nepřítel, který motivuje lidi k vzájemné pomoci

Pomocnou ruku nabízejí v této nelehké době restaurace, stacionáře, sociální služby, podnikatelé společně s jejich zaměstnanci, neziskové spolky apodob. Vzhledem k dočasnému nedostatku ochranných prostředků na ústa je také mnoho dobrovolníků, kteří šijí roušky.

V Chrudimi překvapil textilní podnik Evona, jehož vedení se rozhodlo svojí běžnou výrobu nahradit výrobou roušek. Vzhledem k výrobním kapacitám se podaří v dohledné době obdarovat každého obyvatele města Chrudim rouškou zdarma. Další roušky budou k dispozici široké veřejnosti za 49 korun. O rozšíření výrobních kapacit se také jedná se společností MODELA a společností CityZen (chytrá trička).

Zdroj: www.youtube.com/ Video: Kodl Cr

Do výroby roušek se zapojila také ŠANCE PRO TEBE CHRUDIM - šicí dílna a úklidové práce. Roušky prodávají za lidovou cenu. Ušito bylo přes tisíc kusů. Dílna se potýká s problémem nedostatku gumy a žádá veřejnost o podporu.

Kontakty - Manažerka šicí dílny a úklidů: Jana Fukasová- telefon: 731 412 051 – e-mail: dilna@sance.chrudim.cz. Adresa obchodu: Fortenská 138.

Zdroj: www.youtube.com/ Video: Kodl Cr

Šlechetný dar poskytl městu Chrudim podnikatel Michal Kálecký. Dokázal obstarat a zajistit pět tisíc respirátorů, které budou určeny pro lidi v 1. linii z řad IZS, sociálních služeb a nemocnic. Dodávka bude uskutečněna zřejmě během příštího týdne.

Další výroba 500 kusů roušek je domluvena s firmou Galamoda XXL, na které se bude město finančně spolupodílet. 

Vstřícné gesto učinil také chrudimský podnikatel Miloš Flégr, který provozuje restauraci U Stadionu, na Kateřině a Chrudimku. Rozhodl se poskytnout obědy pro seniory za 59 Kč včetně dovozu a boxu. Distribuci jídel zajistí Český červený kříž. Součástí této služby je také možnost obstarání potravinového nákupu a léků. Objednávky lze uskutečnit na bezplatné lince 800 477 774. Jidelní lístek ke stažení ZDE.

Sběrná místa na roušky

V případě, že máte doma přebytek roušek, nebo nějaké šijete, můžete je poskytnout potřebným. Ve zmiňovaných restauracích nyní naleznete sběrná místa. O distribuci roušek se postará město Chrudim. 

  • Restaurace Kateřina- Havlíčkova 90: 10.00–20.00 hod.
  • Restaurace Chrudimka- U Stadionu 90: 10.00–20.00 hod.
  • Hostinec U Sladovny, Tovární 367: 10.30–14.00 hod.

Další podrobnosti a informace naleznete ve videu, ve kterém starosta města Chrudim Ing. František Pilný zrekapituloval dosavadní vývoj současného stavu.

Zdroj: www.youtube.com/ Video: Kodl Cr

Dobrovolná pomoc

Každý, kdo má zájem, může se aktivně zapojit do pomoci jako dobrovolník. Registraci je možné provést na webové stránce www.pomahamechrudimsku.cz, prostřednictvím e-mailu dobrovolnici@cckchrudim.cz nebo telefonem na čísle 603 492 425.

Farní charita Chrudim 

Nejohroženější skupinou jsou v souvislosti s koronovirovým onemocněním COVID-19 lidé v seniorském věku, chronicky nemocní a lidé se zdravotním postižením. O ty se stará v domácím prostředí mimo jiné pečovatelská služba, osobní asistence a dobrovolnické centrum Farní charity Chrudim. I zde je možnost zapojit se do dobrovolnické činnosti viz. uvedená výzva Farní charity níže.

Zdroj: www.youtube.com/ Video: Kodl Cr

Výzva Farní charity Chrudim

Podpořte, prosíme, naši práci, máme teď opravdu napilno. Uživatelé našich služeb jsou často na naší podpoře zcela závislí, bez naší opakované každodenní
pomoci se těžko obejdou. Navíc se na nás v těchto dnech obrací další, zejména senioři.

Uvítáme nabídky pomoci především v těchto oblastech:

  • Nabídku převzetí rozvážky obědů, pokud jste např. stravovací zařízení.
  • Dobrovolnickou pomoc například s rozvozem/roznáškou jídla a nákupů seniorům, chronicky nemocným, pečujícím členům rodin, nebo zdravotně postiženým.
  • Do doby zajištění respirátorů a roušek můžete pomoci s jejich výrobou.
  • Nabídnout můžete i další pomoc – rozhovory se seniory po telefonu, pomoc s objednáváním nákupů přes e-shopy apod.

 

Prosíme, nabídněte své síly Farní charitě Chrudim prostřednictvím SMS – 730 595 775.

Mějte trpělivost při vyčkávání na reakci z naší strany.

Přispějete tak k udržení pomoci v domácím prostředí pro ty nejzranitelnější.
Děkujeme!

Točoň M.