Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

V Chrudimi hnízdí vzácné kachny

Při procházkách Chrudimí kolem řeky můžeme občas narazit na mnoho zajímavých živočichů. Jedním z nich je i netypický druh kachny – morčák velký.

V Chrudimi hnízdí vzácné kachny

Na první pohled se dá velmi snadno odlišit od všech ostatních druhů kachen, které se v naší přírodě vyskytují, avšak jeho pozorování je dílem náhody, protože i když se jeho početnost stále zvyšuje, jedná se stále o velmi vzácný druh.

„Naši“ chrudimští morčáci letos úspěšně vyvedli jedenáct káčátek a stali prvními prokázanými rodiči tohoto druhu na území chrudimského okresu v historii.

Podrobnější život těchto neobvyklých kachen.

Ptáci jsou větší než naše nejznámější zástupkyně kachen – kachna divoká a stejně jako u ní můžeme na první pohled rozeznat samici od samce, jenž se od sebe výrazně liší barvou opeření. Odborně tento jev nazýváme pohlavní dimorfismus. Samice má šedá záda, bílý krk a hnědou hlavu, kterou zdobí odstávající pera na týlu, která samci nemají. Kačeři mají hlavu kovově zelenou a hnědozelená záda, boky jsou bílé. Tento barevný rozdíl můžeme pozorovat pouze v období rozmnožování, po zbytek roku jsou obě pohlaví zbarvena stejně.

Morčáci patří mezi tzv. potápivé kachny, a proto dokážou plavat pod vodou (viz video). Plovavé kachny (např. kachna divoká) při sběru potravy „panáčkují.“ Živí se převážně menšími rybami, k jejichž lovu jim slouží dlouhý tenký a na konci zahnutý zobák. Mláďata se živí převážně vodním hmyzem.

Hnízdí v období dubna až května a samice se pak stává profesionální matkou na plný úvazek. Snáší 6 – 15 vajec. Mezi oblíbená hnízdiště patří dutiny stromů, ale i prostorné hnízdní budky a čerstvě vylíhlá mláďata mají ihned po narození o adrenalinovou zábavu postaráno. Jelikož neumí létat, musí z dutiny seskákat do vody. A není to zrovna skok malý. Dutiny mohou být i několik metrů nad zemí. Mláďata však ještě nemají plně osifikovanou kostru a tak jejich tělíčka fungují jako hopík a většina z nich se dočká šťastného šplouchnutí do vody.

Pokud budete mít štěstí a rodinku morčáků opravdu potkáte, mějte prosím na paměti, že se ze zákona jedná o kriticky ohrožený druh, který podléhá nejpřísnější ochraně. Pozorujte, foťte, ale v žádném případě je nepronásledujte ani jinak nerušte.

Podívat se můžete i na video natočené 15. 5. 2020, které ukazuje potápěčské umění chrudimských mláďat.

 

Text, foto a video

Roman Hellinger

Východočeská pobočka České společnosti ornitologické