Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

VÝSTAVA NA PLOTĚ

Pozvání do art prostoru chrudimských ulic

VÝSTAVA NA PLOTĚ

„Milé dámy a milí pánové, vítám rodiče, prarodiče a zvláště Vás, autory vystavených děl“. Tak nějak by zněla uvítací věta paní ředitelky Mateřské školy U Stadionu v Chrudimi. Tak nějak. Ale všechno je jinak. Vernisáž se nekoná. Malí umělci jsou nepřítomni. Rodiny dětí netvoří publikum. Jsme v galerii pod širým nebem. Stojíme za plotem uzavřené mateřské školy uprostřed sídliště. Jak dlouho budou děti ještě doma, nikdo z nás netuší.

Předškoláčci se, dle nařízení vlády, vrátí do svých tříd v pondělí 12. dubna 2021.

Pouze oni. Uvidíme na jak dlouho. I největšímu chrudimskému sídlišti schází dětský smích. Ten koncentrovaný. Ten, který proniká do okolních bytů, když máte otevřené okno. Ta neutuchající energie, která se bere…; nikdo neví kde. Prostě děti. Rodí se při nekonečném pobíhání po zahradě před „O“? Nebo snad při všetečných otázkách, kterými jsou zasypávány paní učitelky? Jsou dny, kdy vzorně ve dvojicích procházíte po cestičkách sídliště. „Děti, a proč je tady zamrzlá jenom polovina kaluže? Kdo mi to řekne? Slyšíte, jak zpívají ptáčci?“ Nenápadně, přesto s jasným pedagogickým podtextem, zaznívá z úst doprovodu. I branky této školky jsou zatím zamčeny. ALE!

Přijďte na výstavu s názvem „Vraťme úsměvy do tváří“.

Skřivánci, Pohádky, Pastelky, Rybičky, Kuřátka a Králíčci. V těchto odděleních mateřské školy díla vznikla. Každý obrázek je zalisovaný a přivázaný na vnější straně plotu. Nese jméno i věk autora. Vernisáž sice neproběhla, ale radost z Vaší tvorby je přítomna. Dává světu barvu a poezii dětské duše. „Jarní putování se sluníčkem“ je hra, která zabírá další díly plotu. Začíná u branky od řeky. Šipky určí směr a začínáme plnit úkoly. Prosba o dodržení 2 m odstupů provází každé zastavení. Stezku i výstavu pro nás připravily paní učitelky z Mateřské školy U Stadionu. A tak se patří říct: DĚKUJEME MNOHOKRÁT! www.msstadion.cz

Při procházce městem nepřehlédněte ani plot pod Šedivkou na Školním náměstí. Přiléhá k budově Farního úřadu. Pozemek patří Speciální základní škole a Praktické škole. Dozvíme se o „Ponožkovém dnu“ a akci „Ukliďme Česko“. Opět pomocí zalisovaných obrázků a fotografií. Hledejte plot na levé straně při průchodu do Klášterních zahrad. www.spzschrudim.cz 

U Divadla Karla Pippicha, tentokrát na zábradlí vedle mostu, je jedno ze stanovišť hry. Jaké hry? Odkud kam vede? O čem je? Kdo ji vymyslel? Mami, tati, pojď se se mnou podívat! Pojď ven!

 

Foto a text: Pavlína Boháčová