Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

ZÁMECKÝ TALENT

Pátek 22. prosince 2018

Před začátkem vánočních prázdnin proběhlo v zrcadlovém sále chroustovického zámku finálové kolo místní soutěže „Zámecký talent“. Soutěž byla zaměřena na pěvecké, hudební, recitační a taneční nadání žáků učiliště. Na počátku bylo do soutěže přihlášeno 22 soutěžících a do finálového kola se probojovalo 5 chlapců a 10 dívek. Vybrat ze soutěžících ten největší talent nebylo vůbec jednoduché. O vítězi rozhodovalo jak publikum, tak odborná porota. V té zasedlo vedení školy, pan ředitel Ing. Bc. J. Bálek, zástupkyně, Mgr. M. Šilarová, Mgr. J. Odvárková a za uměleckou obec, pan Milan Zlesák, člen divadla Exil Pardubice a mistr odborného výcviku. Zcela nestranným porotcem byl chrudimský zastupitel, pan Richard Herbst, výtvarník, keramik a předseda Kulturní komise v Chrudimi.

Pan Zlesák svým uměleckým přednesem celé finále zahájil a pak už se na pódiu střídali jednotliví interpreti. V pěvecké části o prvenství bojovala především děvčata, ale soutěžil i jeden zpěvák.

Roman Ruszo, bez jakéhokoliv zaváhání, odrecitoval báseň Polednice a publikum ocenilo velkým potleskem jeho vynikající paměť. Do pohádky Tisíce a jedné noci jsme se přenesli, když se na kostýmu Ivance Surmové při orientálním tanci jemně rozezněly zlaté penízky. Největší pozdvižení v sále však nastalo s nástupem hudebníků. Barbora Štěpánková vykouzlila na svůj saxofon tóny písně liverpoolských „Brouků“ a Matěj Lambert mistrovsky rozezněl klávesy rozladěného piana.

Aleš Bárta pro změnu roztleskal publikum při tónech své harmoniky s písní „Pod našima okny“.

Hvězdou programu se stal i Lukáš Deák, který s přehledem rozvibroval svou bicí soupravu a předvedl pravý rockový nářez. Jedničkou a to zcela oprávněně, byla Agáta Šarochová, která dokonale zahrála hned na dva hudební nástroje, akordeon a elektrickou kytaru. Své hudební nadání předvedl i pan ředitel, který byl čestným hostem programu a svým zpěvem i doprovodem na kytaru dokázal rozezpívat celý sál. Nadšení pátečního dopoledne nebralo konce, jenže byl tu závěr a bylo třeba ohodnotit, spočítat hlasy a vyhlásit vítěze.

Není nutné zde jmenovitě vypisovat pořadí, a jmenovat ceny, které učinkující obdrželi, protože tento pátek 22. prosince 2018, toto dopoledne, zvÍtězila hudba, zpěv, tanec, odvaha, nadání a um všech soutěžících. Byl to nádherný kulturní zážitek pro všechny. Hlavou a koordinátorkou celé akce byla Mgr. Dagmar Novotná, která mimo jiné zpracovala pamětní listy a odznaky. Velké poděkování patří MUDr. Haně Deákové, která celou soutěž sponzorsky zaštítila.