Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

ARTIFICIELISMUS je hrobařem vaší blbosti

Napsali Toyen a Jindřich Štyrský (Fronta, duben 1927) v nedlouhém pojednání „Populární uvedení do artificielismu“.

ARTIFICIELISMUS je hrobařem vaší blbosti

Chcete-li najít Toyen dnes, hledejte Paříž Quartier des Batignolles. Chcete-li zahlédnout její tvář, pak na lince Devětsil – Mánes – surrealisté čeští i francouzští. Zvláště v okolí André Bretona. 9. listopadu 1980 její život, který začal 21. září 1902, skončil.


Pokud dokážete snít
a jste schopni se na několik hodin dobrovolně uzavřít do výstavních prostor, umíte číst mezi řádky, máte bujnou fantazii, víte, že hloubka není povrch, obdivujete nespoutanost jakékoliv lidské duše, rádi si děláte na výstavě sami svoje poznámky, pak přijďte za Toyen.


Čeká na Vás
Její tvorba je již nainstalována ve výstavním sále Národní galerie v Praze. Valdštejnská jízdárna 9. dubna–15. srpna 2021 Čeká se pouze na zmírnění protiepidemických opatření. Obrazy, koláže, ilustrace knih, grafiky. Najdeme i díla darovaná Toyen samotné. Zápůjčky evropských muzeí i soukromých sbírek.


Dámy Dámě
I tak by se dalo nazvat propojení tří zvučných jmen současných kurátorek s autorkou vystavených děl. Národní galerie Praha; Anna Pravdová; www.ngprague.cz Hamburger Kunsthalle; Annabelle Görgen-Lammers; www.hamburger-kunsthalle.de Musée d’Art Moderne de Paris; Annie Le Brun; www.mam.paris.fr


Cesta není daleká
Zvolíte-li vlak, potom se ubíráte po trase Chrudim nasednu, Pardubice přesednu, Praha hl. n. vysednu. Koupím si jízdenku na metro linka A: Malostranská. Tramvaj 12, 18, 21: Malostranská. Metrem dojedu, suchou nohou, nejrychleji. Tramvají nejmalebněji. Z eskalátoru metra stejně jako z refýže vstupuji do přilehlého prostoru Valdštejnské jízdárny. Nemůžete se splést. Z Chrudimi je to, plus minus, něco přes hodinu cesty. Sami sebe slyšíte v pokladně říkat: 1× dospělý, prosím. Přestože Vás respirátor na ústech nemine, věřte mi, stojí to za to.


Ponoříte se do světa obdivu hodné duše
Po setkání s ní není nikdo stejný, jako byl před tím, než ji poznal. TOYEN! Abyste nezkolabovali pod náporem umění, průběžně odbíhejte do příjemných prostor kavárny. Je v patře. Získáte nadhled i přehled po sále samém. Po kávě a něčem dobrém k tomu se opět ponoříte do světa dámy, které doma říkali Marie. Ujišťuji Vás, že několik následujících dnů budete chodit jako tělo bez duše. Budete žít výstavou. Na doznění bezprostředně nejsilnějších vjemů máte zahradu Senátu. Obejděte jízdárnu a ponořte se do zahradnického umu. Jedná se o zahradní komplex raně barokního paláce Albrechta z Valdštejna. Vše je tu pro Vás. Přeji krásný umělecký zážitek na výstavě s názvem Toyen: Snící rebelka.

Foto: www.ngprague.cz

 

Pavlína Boháčová