Jiná perspektiva v nejrůznějších oblastech Chrudimského dění

Český červený kříz pokračuje v pomoci

Pomoc Oblastního spolku Českého červeného kříže s koncem nouzového stavu nekončí. I nadále bude funkční bezplatné telefonní číslo 800 477 774 a na něj navazující služby.

Český červený kříz pokračuje v pomoci

Červený kříž zřídil svou linku a začal poskytovat pomoc spoluobčanům již v počátcích epidemie a to v pátek 13. března 2020. Členové a dobrovolníci dosud zajišťují nákupy potravin, drogerie, krmení pro domácí zvířata, vyřízení e-receptů u lékařů, vyzvedávání léků, rozvoz obědů a dopravu k lékaři. Služba je určena nejen pro seniory, ale i osamocené matky s dětmi, zdravotně znevýhodněný občany, pacienty s onkologickým či autoimunitním onemocněním, lidi v karanténě a další osoby, kteří se ocitli v tíživé situaci v důsledku epidemie COVID-19.

Na lince je také poskytována psychosociální podpora, kterou lidé mohou využít, pokud cítí strach, mají obavy z nákazy, či se cítí osamoceni. Dosud byla bezplatná linka Českého červeného kříže k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu, ale od pondělí 18. 5. 2020 do konce května bude fungovat už jen od 8 do 18 hodin. „Nemusíte na své problémy zůstávat sami. Jsme tu pro Vás. Vyslechneme Vás, pokusíme se společně najít řešení vašeho problému, případně poradíme, na koho se obrátit“, radí Markéta Lorencová, pracovnice ČČK.

Od pondělí bude omezen rozvoz obědů a postupně, pokud to vývoj situace umožní, budou utlumovány i další služby. „Poskytování služeb nechceme zbytečně protahovat, aby senioři neztratili svoji soběstačnost. Pokud se ale najde někdo, kdo poskytované služby potřebuje trvale, budeme hledat pro něj individuálně hledat řešení a předáme ho organizacím, které sociální služby zajišťují celoročně“, sděluje Vratislav Příhoda. „S postupným rozvolňováním očekáváme i nárůst lidí s onemocnění COVID a počet lidí v karanténě. Ti se na nás mohou, v případě potřeby, také obracet“, dodává Vratislav Příhoda.

Aktuální informace

Aktuální informace o poskytovaných službách Chrudimského Červeného kříže naleznete na internetových stránkách www.cckchrudim.cz. Navštivte také internetové stránky http://zvladnemeto.cervenykriz.eu, kde najdete spoustu zajímavých rad, jak se chovat v tomto obtížném období. „Nouzový stav sice končí, dochází k postupnému rozvolňování opatření, ale tím také hrozí nárůst počtu nakažených. Chovejme se prosím zodpovědně, udržujme sociální odstup a nosme roušky, zejména v uzavřených prostorech. Nezapomínejme také na pravidelné mytí rukou vodou a mýdlem“, apeluje Vratislav Příhoda, předseda Oblastního spolku Českého červeného kříže.